8.4.2022 - Ajankohtaista tietoa koronarokotuksista

THL suosittelee nyt neljänsiä rokoteannoksia kaikille 80 vuotta täyttäneille sekä iäkkäiden hoivakodeissa asuville.

Neljänsillä annoksilla pyritään tehostamaan kyseisen ikäryhmän suojaa vakavaa, sairaalahoitoista tautia vastaan. Iäkkäiden hoivakodeissa neljänsiä annoksia suositellaan kaikille ilman varsinaista alaikärajaa. 80 vuotta täyttäneille ja iäkkäiden hoivakodeissa asuville neljäs annos voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3 kuukautta. Jos 80 vuotta täyttänyt tai iäkkäiden hoivakodissa asuva on saanut kolme rokoteannosta ja sen lisäksi sairastanut koronavirustaudin, hän ei toistaiseksi tarvitse neljättä rokoteannosta. Kaksi rokoteannosta saaneelle koronataudin sairastaneelle 80 vuotta täyttäneelle tai iäkkäiden hoivakodissa asuvalle suositellaan kolmatta annosta, kun 3 kuukautta sairastetusta taudista tai edellisestä rokoteannoksesta on kulunut sen mukaan, kumpi on ollut viimeisin.

Mäntänvuoren Terveyden kotihoidon sekä asumisyksiköiden palveluiden piirissä olevien asiakkaiden rokotukset organisoidaan yksiköissä. Alueen muut hoivakodit organisoivat rokotukset itse, joko varaamalla ajan yleisiin rokotuspäiviin tai huolehtimalla rokotukset yksikön sairaanhoitajan toimesta (organisaatiot voivat olla yhteydessä osoitteeseen taru.hautala@pihlajalinna.fi). Muut 80 vuotta täyttäneet ja tätä vanhemmat kuntalaiset voivat varata ajan sähköisesti verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse rokotusten ajanvaraus- ja neuvontanumerosta (lisätiedot ajanvaraukseen alla). Myös omainen voi tehdä ajanvarauksen iäkkään henkilön puolesta.

Ajanvaraus ja neuvonta Koronarokotusaikoja on hyvin varattavissa Mänttä-Vilppulan ja Juupajoen terveysasemille. Voit varata ajan sähköisesti verkkoajanvarauksesta, pääset sinne tästä tai puhelimitse numerosta 044 371 9000 (arkisin klo 9-12).

Koronarokotuksiin liittyvät tiedustelut ja yhteydenottopyynnöt voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen koronarokotus.mvt@pihlajalinna.fi

THL järjestää kansalaisille avoimen yleisötilaisuuden koronarokotteista, tiistaina 12.4. klo. 17.30–18.30. Verkossa järjestettävässä tilaisuudessa asiantuntijat vastaavat yleisön ennakkoon lähettämiin kysymyksiin. Lisätietoja ja osallistumisohjeet löydät täältä THL järjestää avoimen yleisötilaisuuden koronarokotteista 12.4. klo 17.30–18.30

Nuvaxovid-rokotevalmiste
Rokotteella on myyntilupa 18 vuotta täyttäneiden ja sitä vanhempien ensimmäisiin ja toisiin rokoteannoksiin. Rokotetta suositellaan henkilölle, jolle ei voida antaa mRNA- tai adenovirusvektorirokotetta. Rokotteita voidaan antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille, jotka haluavat tätä rokotevalmistetta muiden valmisteiden sijaan.

Seuraava rokotuspäivä Nuvaxovid -rokotteella on keskiviikkona 20.4., Sarapihan terveysasema (Mänttä) klo 14.15 - 15.05. Varaa aika puhelimitse numerosta 044 371 9000 (arkisin klo 9-12) tai sähköpostitse osoitteesta koronarokotus.mvt@pihlajalinna.fi

Rokotetta tilataan tarpeen mukaan kaikille halukkaille. Ilmoitathan tarpeestasi mahdollisimman pian sähköpostitse osoitteeseen koronarokotus.mvt@pihlajalinna.fi tai soittamalla rokotuspuhelimeen puh. 044 371 9000


Ensimmäinen ja toinen rokoteannos
Ensimmäisiä ja toisia koronarokotuksia annetaan kaikille yli 5-vuotiaille (lasten rokotuksista lisätietoja alla). Toisen rokotteen voi ottaa, kun ensimmäisestä rokotuksesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa. Toinen rokote annetaan 6-12 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta.

Kolmas rokoteannos
60 vuotta täyttäneille ja 18 vuotta täyttäneille riskiryhmiin kuuluville kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 3 kuukautta.

18–59-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 4 kuukautta.

Voimakkaasti immuunipuutteisille kolmas rokoteannos annetaan jo 2 kuukauden kuluttua toisesta rokotuksesta.

Alle 30-vuotiaita miehiä pyydetään jättämään yhteystiedot sähköpostitse osoitteeseen koronarokotus.mvt@pihlajalinna.fi. Heille rokotusaika ilmoitetaan erikseen, jotta oikean rokotevalmisteen (Pfizerin Comirnaty) saatavuus rokotuspaikalla voidaan varmistaa.

THL suosittelee kolmansia annoksia nyt myös riskiryhmään kuuluville 12–17-vuotiaille. Yli 12-vuotiaiden riskiryhmät näen täältä: Ketkä kuuluvat vakavan COVID-19-taudin riskiryhmiin? Kolmas annos voidaan antaa myös muille 12–17-vuotiaille, jos se on tarpeen erityisestä syystä, esimerkiksi rokotustodistusta varten. 12–17-vuotiaille kolmas rokoteannos voidaan antaa 6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. Rokotukset organisoidaan kouluterveydenhuollon toimesta ja aika varataan ottamalla yhteyttä omaan kouluterveydenhoitajaan. Kouluterveydenhoitajien yhteystiedot

Neljäs rokoteannos
THL suosittelee neljänsiä rokoteannoksia kaikille 80 vuotta täyttäneille sekä iäkkäiden hoivakodeissa asuville.

Neljänsiä rokoteannoksia suositellaan myös 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille. Tehosteannos voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 4 kuukautta. Neljäs rokoteannos pidentää suojan kestoa ja vahvistaa immuniteettia tilanteessa, jossa omikronvariantti leviää väestössä.

5-11-vuotiaiden koronarokotukset
Rokotukseen tullaan huoltajan kanssa. Huoltajat päättävät yhdessä lapsen rokottamisesta ja lapsen rokottamiselle tulee olla molempien huoltajien suostumus. Lapsen rokotteelle tuova huoltaja huolehtii siitä, että rokottamiselle on suostumus myös mahdolliselta toiselta huoltajalta. Kirjallista suostumusta ei kuitenkaan pyydetä.

Lasten rokotusaikoja voi varata myös suoraan terveydenhoitaja Johanna Kopralta puh. 040 828 7567 (puhelinaika klo 11-11.30). 12-17 -vuotiaat riskiryhmiin kuuluvat voivat varata ajan kolmannelle rokotukselle ottamalla yhteyttä omaan kouluterveydenhoitajaan, lisätietoja alla kohdassa kolmas rokoteannos.

5-11-vuotiaille annettava koronarokote on BioNTech-Pfizerin Comirnaty, josta lapsille käytetään nimenomaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua pienemmän annoksen sisältävää valmistetta. 5–11-vuotiaiden kolmansiin rokoteannoksiin ei ole toistaiseksi myyntilupaa. Mikäli myyntilupa jatkossa laajenee 5–11-vuotiaisiin, THL tiedottaa asiasta.

Lisätietoja THL: Uusi koronarokotuksia koskeva asetus astuu voimaan 23. joulukuuta – myös 5–11-vuotiaille mahdollista tarjota koronarokotuksia

Raskaana olevien koronarokotukset
THL suosittelee koronarokotetta kaikille raskaana oleville. Raskaana oleva voi ottaa koronarokotteen missä tahansa raskauden vaiheessa. Raskauden aikana voi ottaa koko koronarokotussarjan.

Myös kolmatta rokoteannosta suositellaan raskaana olevalle ja imettävälle. Kolmas rokoteannos suositellaan annettavaksi ikäryhmän mukaisesti. Jos raskaana oleva perussairautensa vuoksi kuuluu vakavan koronataudin riskiryhmään, kolmas annos suositellaan annettavaksi jo 3—4 kuukautta toisen annoksen jälkeen.

Koronavirustaudin sairastaneiden rokotukset
Ensimmäinen koronarokote annetaan, kun sairastetusta koronavirustaudista on kulunut 6 kuukautta. Voimakkaasti immuunipuutteiselle rokote voidaan antaa jo 1-3 kuukauden kuluttua sairastetusta taudista.

Toinen rokoteannos annetaan 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville, kun ensimmäisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta koronavirustaudista on kulunut 3-4 kuukautta, riippuen kumpi on viimeisin. Muille 18 vuotta täyttäneille toista annosta tarjotaan, kun ensimmäisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta taudista on kulunut aikaa vähintään 4 kuukautta. Kolmatta rokoteannosta suositellaan ainoastaan voimakkaasti immuunipuutteisille, koronavirustaudin sairastaneille.

Koronarokotteiden ristiinkäyttö
THL:n ohjeistuksen mukaan koronarokotussarjaa voidaan täydentää myös toisella koronarokotevalmisteella. Ristiinkäyttö on todettu turvalliseksi ja muodostunut suoja vähintään yhtä hyväksi kuin vain yhtä rokotevalmistetta saaneilla. Viime aikoina koronarokotusten piiriin on tullut lisää rokotettavia, mikä on johtanut Pirkanmaalla rokotepulaan Pfizerin Comirnaty-rokotteen osalta. Tästä syystä tehosteannoksina käytetään enenevissä määrin Modernan Spikevax-rokotetta, vaikka edeltävä rokotuskerta olisikin ollut Comirnaty-rokotteella.

(päivitetty 8.4.2022)