Tiedote 27.12.2022 Pirkanmaan hyvinvointialue: Tietoa vuodenvaihteen muutoksista

Pirkanmaan hyvinvointialue (pirha) vastaa pirkanmaalaisten terveys- ja sosiaalipalveluista 1.1.2023 alkaen.

Uudistuksen tavoitteena on taata yhdenvertaiset palvelut kaikille pirkanmaalaisille sekä huolehtia asiakkaasta kokonaisvaltaisesti kehittämällä sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistyötä. Muutoksen myötä käytännön palveluihin ja asiointiin ei tule vuodenvaihteessa suuria muutoksia. Hyvinvointialueen toiminnan aloitus ei tule vaikuttamaan hoidon laatuun tai hoitoon pääsemiseen.

Asiat, joihin ei tule muutoksia vuoden vaihtuessa

Vuoden vaihtuessa samat palvelupaikat jatkavat toimintaansa normaalisti. Voit siis asioida samalla terveysasemalla kuin aiemminkin. Sosiaalipalveluita saat kotisoitteesi mukaisesta palvelupaikasta. Jos haluat vaihtaa omaa terveysasemaasi, voit tehdä sen pirhan verkkosivujen kautta kirjallisesti vuoden 2023 alusta alkaen. Terveysaseman voi vaihtaa korkeintaan vuoden välein.

Lisäksi nämä asiat pysyvät ennallaan:

 • Varatut ajat ja paikkasi hoitojonossa
 • Ajanvarauskanavat
 • Myönnetyt palvelusetelit
 • Tulkkipalvelut
 • Tietojesi käsittelyyn antamasi luvat ja suostumukset

Asiat, joihin tulee muutoksia vuoden vaihtuessa

1.1.2023 pirkanmaalaisten terveys- ja sosiaalipalvelut siirtyvät Pirkanmaan hyvinvointialueen vastuulle. Suurin muuttuva asia on siis palveluja tilaava organisaatio.

Vuoden vaihtuessa muutos näkyy myös seuraavissa:

 • Taysin käytössä olleet numerot eivät muutu. Muut 03-alkuiset numerot muuttuvat vuoden ensimmäisen puoliskon aikana, mutta puhelut ohjataan oikeaan numeroon automaattisesti 30.4.2023 asti.
 • Verkkopankin e-laskusopimukset uudistuvat. Jos sinulla on e-laskusopimus kunnan kanssa, sinun tulee solmia uusi sopimus hyvinvointialueen kanssa verkkopankissasi vuodenvaihteen jälkeen. Kuukausilaskutusten eräpäivät voivat muuttua.
 • Asiakasmaksuihin tulee muutoksia. Katso maksujen tiedot täältä.
 • Hoitoon pääsyn kriteerit, palkkiot ja korvaukset yhtenäistyvät koko Pirkanmaalla.
 • Jos käytät hyvinvointialueen sähköisiä palveluita, sinua saatetaan pyytää solmimaan e-asiointisopimus hyvinvointialueen kanssa.
 • Palkkioiden ja korvausten maksupäivät voivat muuttua
 • Tiedot palveluista löytyvät yhteisiltä pirha.fi-verkkosivuilta

Tietoa hyvinvointialueen palveluista voit kysyä tutuilta ammattilaisilta nykyisissä toimipisteissä tai puhelimitse palveluohjaajiltamme: p. 044 420 1500 (ma-to klo 9–15 ja pe klo 9–14). Voit myös lukea palveluista pirhan verkkosivuilta. Jos et saa tarvitsemaasi tietoa muuten, voit kysyä neuvoa myös sosiaali- ja terveyspalvelujen yleisestä neuvontanumerosta eli Sote-luurista p. 03 384 5050 arkisin klo 8–18. Numerossa ei käsitellä asiakastietoja tai palvelun ja hoidon tarvetta.

Hyvinvointialueen toimintaa ja palveluja kehitetään jatkuvasti. Osa muutoksista voi näkyä vasta myöhemmin ja niistä tiedotetaan erikseen.

Lisätietoja Pirkanmaan hyvinvointialueesta löydät osoitteesta: https://www.pirha.fi/tietoa-pirkanmaan-hyvinvointialueesta