Maksuton ehkäisy Pirkanmaan hyvinvointialueella 2024

Raskauden ja seksitautien ehkäisy on maksutonta Pirkanmaan hyvinvointialueella asuville tai perusopetuksessa tai toisella asteella opiskeleville vuonna 2024 seuraavasti:

1) Nuorten maksuton ehkäisy
Maksutonta ehkäisyä tarjotaan alle 21-vuotiaille, joilla on tarve raskauden/ seksitautien ehkäisyyn. Lääkärin konsultaation perusteella ehkäisyvalmisteita voidaan jakaa maksutta myös kuukautisvaivojen hoitoon. Alle 21-vuotiaiden maksuttomaan jakeluun kuuluvat kaikki lääketieteelliset ehkäisymenetelmät (kierukat, implantit, ehkäisypillerit, -renkaat ja -laastarit) sekä kondomit ja suuseksisuojat. Ehkäisypillereitä, -renkaita ja -laastareita jaetaan yksilöllisen arvion mukaan 3–12 kuukauden käyttöön tarvittava määrä kerrallaan.
2) Muu maksuton ehkäisy
Lisäksi maksutonta ehkäisyä voidaan jakaa iästä riippumatta Pirkanmaan hyvinvointialueella asuville tai perusopetuksessa tai toisella asteella opiskeleville:

  • raskaudenkeskeytyksen jälkeen (ensisijaisesti pitkäaikainen menetelmä tai 6 kuukaudeksi pillerit, rengas tai laastari)
  • synnytyksen jälkeen 6 kuukaudeksi pilleriehkäisy (tavallisimmin keltarauhashormonipillerit
  • painavin sosiaalisin syin (suositaan pitkäaikaista menetelmää eli hormoni- tai kuparikierukkaa tai implanttia), jaettava määrä arvioidaan yksilöllisesti.

Maksuttoman ehkäisyn saa seuraavista toimipisteistä:

  • Äitiys- ja perhesuunnitteluneuvola
  • Koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto

Neuvolan ja kouluterveydenhuollon ajantasaiset yhteystiedot löydät täältä:
Neuvola

Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto